Uczestnicy i uczestniczki projektu nabyli praktyczną wiedzę i umiejętności, borąc udział w następujących warsztatach:
- „Ekologicznie? Ekonomicznie!”
- „Eko-life”
- „Zero Waste” – nauczyliśmy się robić proste domowe kosmetyki i środki czystości, które są przyjazne dla środowiska;
- Warsztaty upcyklingowe (drugie życie rzeczy) – zrobiliśmy z nieużywanych T-shirtów torby na zakupy oraz domki dla jeży i owadów, które zostały zrobione z naturalnych produktów nazbieranych w lesie np.: szyszek, kawałów drewna i patyczków;
- „Klimat na widelcu” – uczyliśmy się łatwych i tanich sposobów na zastępowanie produktów odzwierzęcych ich roślinnymi odpowiednikami, zapoznaliśmy się z walorami środowiskowymi i zdrowotnymi, degustowaliśmy wspólnie przygotowane dania np.: smalec z fasoli, pastę z buraków i prażonych nasion, leczo, mleko owsiane i oczywiście placki owsiane z bananami, sałatkę z bobu i truskawek, chłodnik z pomidorów i papryki;
- „NIE dla plastiku!” – uszyliśmy z firanek torby na warzywa, żeby nie używać plastikowych zrywek, nauczyliśmy robić woskowijki, które pozwalają wyeliminować w codziennym użytkowaniu folię spożywczą i aluminiową.
Cykl edukacyjny został zakończony warsztatem Ekokreacji, podczas którego nastąpiło połączenie wniosków z diagnozy i wiedzy z warsztatów edukacyjnych. Rezultatem tych warsztatów było wymyślenie 20 pomysłów na proekologiczne projekty społeczne. Realność pomysłów została skonsultowana z władzami miasta, w trakcie debaty, która odbyła się 14.09.2021 r. w Poczytalni.